Mliečne výrobky

Turpis venenatis at laoreet. Etiam lorem nulla fuviverra minim sed metus egestas sapien conseto actetuer, ac etiam amet bibendum lorem ipsum dolor amet cras posuere pede placerat, velit neque felisios. Dolor ut mollis elit et vestibulum mattis integer aenean nulla, in vitae id augue vitae amet minim. Turpis venenatis at laoreet. Etiam lorem nulla fuviverra minim sed metus egestas sapien conseto actetuer, ac etiam amet bibendum lorem ipsum dolor amet cras posuere pede placerat, velit neque felisios.
Client:
Awesome Company ltd.

Task:
Website development & SEO

Executives:
Richard Brown, Anna Green, John White

1. Vplyv na kvalitu výrobkov:

Enzymatický prípravok SAPRONA TG sa využíva ri výrobe mliečnych výrobkov najmä z týchto dôvodov:

a) zvýšenie výťažnosti

- zachytením srvátkových bielkovín v zrazenine najmä u výrobkov nezrejúcich, resp. krátko zrejúcich (tvarohy, čerstvé mäkke syry: Akawi, Balkánsky syr).

b) zlepšenie určitých kvalitatívnych vlastností

- elastičnosť, pružnosť a chutnosť, zachytením tuku a bielkovín syrenine u syrov- parené syry typu: Mozzarela, Kaskaval, Jadel a pod.; polotvrdé syry typu: Eidam, Trapišta a pod. Elastičnosť a pružnosť zabezpečujú kovalentné väzby medzi mliečnymi bielkovinami, ktoré umožňujú kulinársky upravovať syry napr. vyprážaním, opekaním, grilovaním. Syry sa po tepelnej úprave nadmieru neroztekajú a držia tvar.

- zabezpečenie analytických hodnôt (tuk, sušina) vo finálnom výrobku.

- zabezpečenie smotanovej textúry a konzistencie u kyslomliečnych výrobkov (majmä jogurty o sníženým obsahom tuku)

c) zvýšenie nutričnej hodnoty

- cenné srvátkové bielkoviny ostávajú v zrazenine, resp. syrenine (tvarohy, čerstvé a krátko zrejúce syry a pod.) a zvyšujú nutričnú hodnotu finálneho produktu.

         2. Ekonomické hľadisko:

Vzhľadom nato, že srvátkové bielkoviny ostávajú v zrazenine resp. v syrenine pevne zosieťované kovalentnými väzbami spolu s kazeínom, dosiahne sa vyššia výťažnosť o cca 10% a viac. Teda – nezanedbateľné zníženie nákladov na výrobu! Napr.: na 1kg tvarohu možno ušetriť aj 0,5l mlieka a viac (niet veľa možností ako znížit výrobné náklady, toto je jedna z nich)