
Príslušné aditíva nachádzajú uplatnenie v rôznych potravinárskych aplikáciách, najmä pri zlepšení rozpustnosti, šľahateľnosti, tvorby gélu a penivosti. Peptidázy modifikujú proteíny štiepením peptidových väzieb medzi určitými dvojicami aminokyselín. Opatrnou enzýmovou modifikáciou proteínov je možné napríklad znížiť, resp. odstrániť, ich alergénny účinok v potravinách určených pre dojčatá, ako aj v špeciálnych diétnych doplnkoch. Pomocou peptidáz je možné získať hydrolyzáty s výbornou nutričnou hodnotou a s príjemnou chuťou. V potravinárskej technológii sa využívajú peptidázy rastlinného, živočíšneho a mikrobiálneho pôvodu, ktoré sú uvedené tabuľke:
Enzým | Typ | pH | Špecifita | Všeobecné aplikačné znaky |
Živočíšne | ||||
Renín | asparátový | 3-6 | Glu-Ala | koagulant mlieka |
Chymozín | asparátový | Leu-Val | veľmi špecifický | |
Chymotrypsín | serínový | 8-9 | Phe, Tyr, Trp-COON | odstránenie alergií |
Pankreatín | zmiešaný | 7-9 | široká | všeobecná hydrolýza |
Pepsín | asparátový | 1-4 | Leu-Val, Phe-Tyr | syry, kazeináty, všeobecná hydrolýza |
Trypsín | serínový | 7-9 | Lys-Ala, Arg-Gly | všešobecná hydrolýza, použitie v kožiarstve a medicíne |
Bakteriálne: neutrálne | ||||
Bacillus subtilis |
metalo serínový |
6-8 6-10 |
široká široká |
všeobecná hydrolýza pivárstvo, syry, želatína |
Bacillus licheniformis | serínový | 6-10 | široká | ako u Bacillus subtilis |
Bakteriálne: alkalické | ||||
Bacillus thermoproteolyticus | metalo | 7-9 | Ileu-Phe, Leu-Vl | všeobecná hydrolýza, tepelná stabilita |
Bacillus spp. | serínový | 7-12 | široká | kožiarstvo, detergenty |
Plesňové: kyslo-neutrálne | ||||
Aspergillus niger |
asparátový a zmiešaný niektoré druhy karboxylové |
2-5 | v čistom stave ako pepsín, v nečistom stave široká His-Leu, Phe-Phe |
syry všeobecná hydrolýza, odstránenie horskosti |
Endothia parasitica | asparátový | 3-6 | ako renín | koagulácia mlieka |
Mucor spp. | asparátový | 3-6 | ako renín | koagulácia mlieka |
Penicillum spp. | zmiešaný, niektoré druhy karboxylové | 2-5 | široká Gly-Phe | všeobecná hydrolýza, odstránenie horkosti |
Rhizopus spp. | asparátový | 3-5 | ako pepsín | všeobecná hydrolýza |
Tametes sanguinea | asparátový | 2-4 | veľmi široká | všeobecná hydrolýza |
Plesňové: neutrálno-alkalické | ||||
Aspergillus oryzae | asparátový, metalo, karboxylový, serínový | 4-8 | veľmi špecifická Leu-Tyr, Phe-Tyr | všeobecná hydrolýza, odstránenie horkosti |
Streptomyces griseus | zmiešaný, amino a karboxylový | 7-9 | veľmi špecifická | obmedzené oužitie, výskum, analytika |
Rastlinné | ||||
papaín (plod Papaya) | cysteínový a zmiešaný | 5-9 | veľmi špecifická, Asn-Gln, Glu-Ala, Leu-Val, Phe-Tyr | všeobecná hydrolýza, tepelná stabilita, tvorba žiadúcej arómy |
bromelaín (kmeň a plody ananásovníka) | cysteínový | 5-8 | Lys-Arg, Tyr-Phe | všeobecná hydrolýza, veľmi podobné papaínu, ale menej tepelne stabilný |
zdroj: Potravinárske využitie proteolytických enzýmov, MARTINA HRÈKOVÁ − ERNEST ŠTURDÍK − JAROSLAV ZEMANOVIČ
IČO: 35774223
IČDPH: SK 2020255622