Čo píšu iní

Aplikácia peptidáz v potravinárskom priemysle

Príslušné aditíva nachádzajú uplatnenie v rôznych potravinárskych aplikáciách, najmä pri zlepšení rozpustnosti, šľahateľnosti, tvorby gélu a penivosti. Peptidázy modifikujú proteíny štiepením peptidových väzieb medzi určitými dvojicami aminokyselín. Opatrnou enzýmovou modifikáciou proteínov je možné napríklad znížiť, resp. odstrániť, ich alergénny účinok v potravinách určených pre dojčatá, ako aj v špeciálnych diétnych doplnkoch. Pomocou peptidáz je možné získať hydrolyzáty s výbornou nutričnou hodnotou a s príjemnou chuťou. V potravinárskej technológii sa využívajú peptidázy rastlinného, živočíšneho a mikrobiálneho pôvodu, ktoré sú uvedené tabuľke:

 

Enzým Typ pH Špecifita Všeobecné aplikačné znaky
Živočíšne
Renín asparátový 3-6 Glu-Ala koagulant mlieka
Chymozín asparátový   Leu-Val veľmi špecifický
Chymotrypsín serínový 8-9 Phe, Tyr, Trp-COON odstránenie alergií
Pankreatín zmiešaný 7-9 široká všeobecná hydrolýza
Pepsín asparátový 1-4 Leu-Val, Phe-Tyr syry, kazeináty, všeobecná hydrolýza
Trypsín serínový 7-9 Lys-Ala, Arg-Gly všešobecná hydrolýza, použitie v kožiarstve a medicíne
Bakteriálne: neutrálne
Bacillus subtilis

metalo

serínový

6-8

6-10

široká

široká

všeobecná hydrolýza

pivárstvo, syry, želatína

Bacillus licheniformis serínový 6-10 široká ako u Bacillus subtilis
Bakteriálne: alkalické
Bacillus thermoproteolyticus metalo 7-9 Ileu-Phe, Leu-Vl všeobecná hydrolýza, tepelná stabilita
Bacillus spp. serínový 7-12 široká kožiarstvo, detergenty
Plesňové: kyslo-neutrálne
Aspergillus niger

asparátový a zmiešaný

niektoré druhy karboxylové

2-5 v čistom stave ako pepsín, v nečistom stave široká His-Leu, Phe-Phe

syry

všeobecná hydrolýza, odstránenie horskosti

Endothia parasitica asparátový 3-6 ako renín koagulácia mlieka
Mucor spp. asparátový 3-6 ako renín koagulácia mlieka
Penicillum spp. zmiešaný, niektoré druhy karboxylové 2-5 široká Gly-Phe všeobecná hydrolýza, odstránenie horkosti
Rhizopus spp. asparátový 3-5 ako pepsín všeobecná hydrolýza
Tametes sanguinea asparátový 2-4 veľmi široká všeobecná hydrolýza
Plesňové: neutrálno-alkalické
Aspergillus oryzae asparátový, metalo, karboxylový, serínový 4-8 veľmi špecifická Leu-Tyr, Phe-Tyr všeobecná hydrolýza, odstránenie horkosti
Streptomyces griseus zmiešaný, amino a karboxylový 7-9 veľmi špecifická obmedzené oužitie, výskum, analytika
Rastlinné
papaín (plod Papaya) cysteínový a zmiešaný 5-9 veľmi špecifická, Asn-Gln, Glu-Ala, Leu-Val, Phe-Tyr všeobecná hydrolýza, tepelná stabilita, tvorba žiadúcej arómy
bromelaín (kmeň a plody ananásovníka) cysteínový 5-8 Lys-Arg, Tyr-Phe všeobecná hydrolýza, veľmi podobné papaínu, ale menej tepelne stabilný

 

zdroj: Potravinárske využitie proteolytických enzýmov, MARTINA HRÈKOVÁ − ERNEST ŠTURDÍK − JAROSLAV ZEMANOVIČ


Kontaktujte nás

Adresa firmy FermentaPro s. r. o.

Adresa

FermentaPro s.r.o.,
Korunská 2,
841 10 Bratislava - Devín

Fakturačné údaje

IČO: 35774223
IČDPH: SK 2020255622

×
Cookies Detaily
Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.